això és el principi d’una bona amistat

Definició

Frase amb què acaba la pel·lícula Casablanca, dirigida el 1942 per Michael Curtiz, pronunciada pel personatge Rick Blaine (interpretat per Humphrey Bogart), després que Ilsa (Ingrid Bergman) pot escapar dels nazis, adreçada al cap de policia Louis Renault (Claude Rains). Renault podria fer detenir Rick per haver matat el major Strasser quan intentava aturar l’enlairament de l’avió en què fuig Ilsa amb el seu marit, però fa els ulls grossos i no el deté; d’aquí la frase de Rick («Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship»). Sovint al·ludeix a una entesa o amistat improbable entre dos antics enemics o dos aliats de conveniència.

«Això pot ser el començament d’una bona amistat», va dir Puigdemont a Pedro Sánchez després d’acordar el suport de Junts a la investidura d’aquest darrer com a president del govern espanyol.

Usos

 •    —Quina vetllada més agradable, oi? —va comentar Maria Antonieta.
     —És la sort d’haver-nos conegut. La bona companyia és el tot —va sentenciar el Pierrot.
     —Qui ho havia de dir —va fer la tirolesa—: pensar que tots hem vingut aquí sense conèixer-hi ningú.
     —Això pot ser el principi d’una bona amistat —va dir la Colombina, repetint una frase que recordava d’una pel·lícula—. Però ara la festa ja s’ha acabat i ens hauríem de conèixer de debò. Vull dir, hauríem de saber qui som.

  Albert Jané, «Carnaval», dins Contes de dimonis de tot el món (Barcelona: Lumen, 2007), pàg. 86
 • Contra tot pronòstic, la Margot comença a mostrar interès per la nova, hi enceta petites converses i li riu les rèpliques agudes amb què respon a les bromes de la companya que explica acudits. De fet, tot i no haver sortit de l’àmbit laboral, es pot dir que s’avenen força i que allò podria ser el naixement d’una gran amistat.

  Magí Camps, «Brilli-brilli», dins Sucamulla (Barcelona: Univers, 2022), pàg. 13

Tema de la setmana

Al·lusions a frases cèlebres

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

París bé val una missao tempora, o mores!