Definició
En llibertat, lliurement, sense subjecció.
Les egües pasturaven a lloure per la prada.
«De bat a bat vols que obri les finestres? | I què en farem de tants ocells a lloure?», fan uns versos de Guillem d’Efak.
També: a son lloure
Etimologia
Locució adverbial balear, d’etimologia incerta, potser alteració de lleure per influx de la -u- en la -e-.
Usos
En Martí es va escapar: ja no aguantava més. Va fugir i va estar sis mesos a lloure; després d’haver estat a ca seva i després de veure com passava pena sa mare, se’n va tornar i va estar sis mesos a lloure. Sabia que el cercaven, que l’havien declarat desertor, sabia que si el trobaven no en sortiria gaire ben parat, i s’amagava. Fins que un dia també es va cansar d’amagar-se…
Maria Antònia Oliver, L’illa i la dona (trenta-cinc anys de contes) (Barcelona: Edicions 62, 2003)Només quan, ja negra nit, rodava la clau de casa seva i s’endinsava en la solitud plena de records, l’angúnia i l’enyorament el corprenien. I tornaven els remordiments. Llavors es permetia la llibertat de deixar a lloure els records, d’evocar-los, d’imaginar-se moments viscuts, de bastir-ne d’altres, de conversar amb na Guida, d’embadalir-se amb la seva imatge, de demanar-li perdó, de fer plans de vida amb ella i l’infant.
Miquel Adrover, Els voltors (Argentona: Voliana, 2011), pàg. 136
Tema de la setmana
Locucions tretes del recull Dites.cat: locucions, frases fetes i refranys del català, de Víctor Pàmies (Barcelona: Barcanova, 2012).
No havia sentit mai lexpressio a lloure. Magrada molt aquest diccionari i la paraula del dia. Al quedarme sense la tv3 ja no estudiava. Imagrada molt estudiar… gracies iperdo per no tindre paciencia de escriureho com cal.
En falconeria hi ha un artefacte de cuir que serveix per recollir els ocells, es diu lloure, un falcó volant al lloure és un falcó volant lliure, sense lligams físics.