a l’encop loc adv

Definició

Alhora, al mateix temps.

No podem pas passar tots a l’encop per la porta!

Etimologia

Alteració fonètica de en un cop per dissimilació vocàlica i consonàntica.

Usos

  • Pocs dies després del vot francès un ministre turc va declarar que pensava que d’entre tots els països del món almenys França entenia Turquia i que els diputats francesos s’avenien amb la necessitat d’un Estat centralista i uniformador. Aquest home se sentia traït perquè el seu model d’Estat és una còpia a l’encop fidel i fanatitzada de la República francesa. I no va entendre que, de tant en tant, els francesos poguessin privilegiar la democràcia en lloc de la República. Quan passa, s’ha de celebrar.

    Joan-Lluís Lluís, Conversa amb el meu gos sobre França i els francesos (Barcelona: La Magrana, 2002), pàg. 36
  • Encara que el seu futur [el de Jack Lang] no arribi fins al 2007, serà recordat com el millor ministre de Cultura i com un dels millors ministres d’Educació dels últims cinquanta anys. Mai els periodistes no li pregunten com s’ho fa per semblar a l’encop tan sincer i tan esnob. Segurament no ho explicarà mai però ja deu haver provat a davant d’un mirall com li queda el posat presidencial.

    Joan-Lluís Lluís, «Un home formidable i meravellós» (El Punt, 24 de novembre del 2004)

Tema de la setmana

Mots i autors nord-catalans

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

perdre el calestrócalmàs