a estiracabells loc adv

Definició

Expressió que denota la manera com diferents persones es disputen l’obtenció d’alguna cosa prenent-se-la de les mans els uns dels altres.

Hi havia rebaixes i tothom anava a estiracabells per mirar de trobar les millors ofertes.

Sovint s’usa amb el verb anar.

Usos

 • El govern espanyol, per protegir les dones que són agredides pels seus marits i companys, ha preparat una llei que posa en pràctica allò que s’anomena la discriminació positiva i que vol dir que les dones tindran una protecció especial davant els homes. Discriminació positiva, tolerància zero… cada dia ens inventem parelles de paraules que van a estiracabells mútuament.

  Manuel Cuyàs, «Conservadors» (El Punt, 24 de juny del 2004)
 • 30 d’abril [1931]. Alts càrrecs. Es veu aquests dies, pels carrers, com es rejoveneixen les cares i com s’arrodoneixen les anques d’una determinada quantitat de gent. Es fan els primers nomenaments d’alts càrrecs —cosa importantíssima. Hi ha cua, tot va a estiracabells, les intrigues són innombrables. Trobo el meu vell amic l’ex-senador i ex-conspirador Manteca, que, si no vaig errat, és del cantó de València. Està desolat. Considera que aquests nomenaments han posat de manifest l’impudor de molta gent.
     —Si això continua així —em diu—, cada nomenament farà perdre un temps preciós al nou règim. Potser valdria més que els alts càrrecs se subhastessin o se sortegessin. No som tots plegats igualment intel·ligents?

  Josep Pla, «Madrid. L’adveniment de la República» (1931-1932), dins Notes per a Sílvia (Barcelona: Destino, 1974)

Tema de la setmana

Motius per anar a estiracabells, pel que sembla, malauradament no en falten, de manera que per anar trampejant la mala maror mirarem d’ampliar una mica el vocabulari relacionat amb les bregues, sense arribar però a l’extrem de partir peres (o palletes).

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Un comentari a “a estiracabells”

 1. Lou Hevly — Manresa

  En anglès, “belligerently, contentiously”.
  “I don’t understand the man,” Beeson said suddenly, looking around him belligerently. “What are we doing out here anyway?”
  Title: Shepherd of the Planets
  Author: Alan Mattox

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

capiculat -adaraons