andamis m pl

Definició

Manera de caminar una persona.

Té uns andamis que sembla un ànec.

Usos

  • El significat d’andamis s’insinua ben clarament a l’arrel, anda-, la mateixa de la qual surten mots com andador (‘Pista al voltant d’una sínia’ i també ‘noi dels encàrrecs d’una confraria o germandat’) o andarec (‘Que es plau a rondar o voltar d’un lloc a l’altre’), així com els italians anostrats andante (‘Amb un temps moderadament lent, equivalent al pas tranquil d’una persona’) i el diminutiu andantino. Exacte: d’anar, fill d’amnare, evolució d’ambulare. Els andamis són, doncs, la manera pròpia de caminar de cadascú. «Quins andamis més llaminers que gastes, amb uns pantalons tan arrapadets, rei», hauria pogut etzibar la Núria Feliu amb aquella desimboltura.

    Pau Vidal, 100 mots curiosos del català (Valls: Cossetània, 2023), pàg. 15
  • Aquella manera tan sòbria d’estar que temps enrere ja li havia notat a l’església se li havia com escampat per la roba, les sabates, els andamis, i ara semblava que tota ella fos així de natural. De seguida es va posar a xerrar alegrement per fer-me sentir còmoda i vam començar a caminar sense anar enlloc.

    Elena Ferrante, La vida mentidera dels adults (Barcelona: La Campana, 2020), traducció de Pau Vidal, pàg. 36

Tema de la setmana

Quins andamis gasteu vosaltres? Sou d’anar a poc a poc i bona lletra, o dels que ho feu tot més aviat a correcuita, sense mirar-vos-hi gaire? A Rodamots sou tots benvinguts i no discriminem ningú pels andamis ni per cap altra qüestió, us estimem igual tant si us ve de gust fer-hi algun donatiu com si no us va bé fer-lo ara i potser us anirà millor la pròxima vegada que passem el plateret.

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

d’aquí plora la criatura