frec a frec loc adv

Definició

Gairebé tocant.

En sortir del teatre vam estar frec a frec i no em va saludar.

L’avió va passar frec a frec de la torre de control.

També: a frec, frec no frec (mallorquí). També s’usa com a nom: «El PSC i ERC mantenen el frec a frec electoral», deia un titular de l’Ara el 07.04.2022.

El DCVB diu això: «En realitat, la locució frec no frec representa l’ús de frec com a primera persona singular del present d’indicatiu de fregar, i no com a substantiu; l’incloem en aquest article per la seva identitat de significat amb frec a frec».

Etimologia

De fregar en el sentit de ‘tocar superficialment’, del llatí fricare, mateix significat. Més mots de la mateixa família són fregall, fregadís, frega, refregar i fregada.

Usos

  •    —Encarnació.
       —Digui, comissari Pujol.
       —Digui’m Fèlix, si us plau.
       Què té aquell home menut amb rostre d’àliga, mirada febrosa que esgarrifa i veu de serp, si les serps parlessin?
       —Preferiria respectar el tractament, comissari Pujol.
       —Com vulgui. Sap per què som aquí, oi?
       —És clar.
       —Doncs, què li sembla si passegem mentre parlem?
       Sense respondre, ella comença a caminar. Ell se li posa al costat, frec a frec. S’allunyen de les fonts de la Cascada, de l’escuma sorollosa, de l’estany transparent que desperta els desitjos de banyar-s’hi, de ficar-hi el cap.

    Carme Melchor, La filla de l’escocès (Barcelona: Proa, 2014)
  • La noblesa fa temps que resideix a la ciutat i viu el fet urbà amb totes les conseqüències culturals i mentals inherents. I com que la vila o la ciutat és essencialment promíscua, el frec a frec de la cultura d’elit i la popular provoca en Ausiàs March interferències suggestives. Primer que tot les visuals. Pels seus poemes pul·lulen malfactors, lladres, prostitutes, pobres d’almoina, dides, homes plagats de malalties, folls, condemnats, vells, esclaus de remença; i en segon lloc un arsenal de vocabulari i locucions que ha oït a la plaça i, sens dubte, ell mateix deu usar en el registre oral.

    Ferran Garcia-Oliver, En la vida d’Ausiàs March (Barcelona: Edicions 62, 1998)

Tema de la setmana

Locucions i expressions amb un element que es repeteix

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

de mica en micade lluny en lluny