Definició
1 Local on són elaborades i sotmeses a envelliment o a maduració les begudes alcohòliques fermentades.
A Peralada hi ha un celler molt important.
2 Lloc d’una casa, especialment soterrani, on es guarda el vi i altres aliments.
Baixa al celler a buscar una altra ampolla de moscatell.
3 Botiga on es venen vins i altres begudes.
Etimologia
Del llatí cellarium, ‘rebost’.
Usos
[27.12.1936] Hi ha aquelles de grosses i negres que viuen a les cases i només es deixen veure quan ha de ploure; sempre les he estimades amb deliri com a profetesses que són de la pluja, ja que sempre m’han agradat la pluja, els cels grisos i el rodolar dels trons. Hi ha les dels cellers, que fan aquelles teranyines espesses com teles on es va acumulant la pols dels anys i dels segles i que tant contribueixen al prestigi del vi ¿què valdria un celler sense teranyines? El de casa, a Vallclara, és molt gran, tenebrós i fresc; s’hi respira un efluvi de vi bo (en el terme se’n cria de boníssim) que gairebé emborratxa.
Joan Sales, Cartes a Màrius Torres (Barcelona: Club Editor, 2014)A la planta baixa de l’edifici principal, era famós el celler amb tres dependències; una per a la feina de les veremes, amb els cups, les premses i la caldera d’aram; una altra, realment espaiosa, per al vi corrent, i una de més petita per al vi ranci i el vinagre.
Josep M. de Sagarra, Memòries (1954)
Tema de la setmana
El TEMA d’aquesta setmana l’heu de descobrir vosaltres. També heu d’endevinar quin dels cinc mots que enviem de dilluns a divendres NO encaixa amb els altres quatre i PER QUÈ. El primer subscriptor que enviï la resposta correcta a mots@rodamots.com guanya un llibre a triar entre els més de 80 del catàleg d’Adesiara Editorial. Hi ha dos premis més! Vegeu les bases completes de participació al primer enllaç.