xerès m

Definició

Vi blanc, sec, d’alta graduació, de qualitat fina, que s’obté de tipus de vinyes de diverses zones de Cadis.
Plural: xeressos

Etimologia

Del nom de la ciutat andalusa de Jerez de la Frontera, antigament Xerés, del topònim àrab Xerix.

Usos

  • Així en un ball
    bevent xerès
    trobí promès
    fill d’un burgès
    entès, marquès,
    decorador,
    un gran senyor
    mig tarambana
    que allà a l’Havana
    tenia terra

    dins d’una gerra.

    Dolors Miquel, Llibre dels homes (Barcelona: Edicions 62/Empúries, 1998)
  • És la història d’un senyor que va heretar un celler on es produïa el moscatell més valorat i venut del país. Però, ves per on, a ell no li feia el pes el moscatell. Li semblava provincià i mai no en prenia. Ell preferia el xerès que trobava que sí que era un vi cosmopolita. I quan va rebre l’herència, i sense saber-ne gens, de vins, va decidir que reconvertiria el celler i que en lloc de moscatell faria xerès. Però, com que els ceps eren de moscatell, el clima era el de Catalunya i el personal estava avesat a produir moscatell, el producte que en sortia era un híbrid estrany que cada cop s’assemblava menys al moscatell però que tampoc no era comparable al xerès de Jerez.

    Joan Oliver, «Moscatell i xerès» (Avui, 10 de setembre del 2006)

Tema de la setmana

Mots derivats de topònims (amb denominació d’origen) 

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

bermudesvernissatge