vedell d’or

Definició

Ídol amb forma de vedell que va començar a ser adorat pel poble hebreu, quan aquest es trobava al desert i desorientat per la tardança de Moisès, a qui Déu havia fet pujar al mont Sinaí. Ha esdevingut un símbol de la preocupació excessiva per les riqueses materials, sovint en la frase feta adorar el vedell d’or per referir-se al materialisme de la societat.

Usos

  • Però en Gil Foix temia una virada brusca. «Gat escaldat, amb aigua tèbia en té prou.» ¿Quantes vegades no havia ensopegat fins a trencar-se el coll, en busca del vedell d’or? Amb tot, li semblava no haver trobat mai, mai, com ara, una bona ruta.

    Narcís Oller, La febre d’or (Valls: Cossetània, 2012 [1890-1892])
  • La crisi de l’esquerra recorda la de Moisès: els béns de consum són com el vedell d’or. Enlluernant-nos amb l’últim model, seduint-nos amb el plaer morbós de tenir més que el veí, la publicitat —l’actual catecisme— anuncia la bona nova que l’antic Cel el formen coses que podem comprar, incloent-hi l’eterna joventut.
       Però si fa a miques el vedell d’or, l’esquerra té un gran problema: com farà que ens esforcem? Com pot ser motor la solidaritat quan fem servir de benzina valors incompatibles?

    Albert Pla Nualart, «Esquerres» (Ara, 6 d’octubre del 2011)

Tema de la setmana

Al·lusions bíbliques

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

bon samaritàvall de Josafat