tustar v

Definició

1  Colpejar, pegar.

Em va tustar el cap com a càstig.

2  tustar a la porta  Trucar-hi picant amb els nusos dels dits, el palmell, etc.

Etimologia

D’origen onomatopeic, expressió del so tus-tus de picar alguna cosa.

Usos

  • —Diu que em deixa la casa… Ja veus: com la mantindré, jo, la casa? No sé fer res. No sé treballar de res.
       La Neli la deixà plorar una estona, sense tustar-li l’esquena, i aprofità per acabar-se, amb golafre concentració, la xocolata, que ja no cremava. Quan hagué enllestit, li parlà, amb una veu nova. No amb aquella veu lànguida i escandida, plena de «preciosa», «petita», «estimada» i coses així, que sonaven amb més afectació que no pas afecte.

    Isabel-Clara Simó, Dones (Alzira: Bromera, 1998)
  • Miquel Bauçà es va presentar a Roda de Ter per conèixer Martí i Pol, i per a ell conèixer gent consistia a tustar a la porta d’aquell o d’aquell altre, presentant-se dient, amb la pintoresca fonètica del seu poble, que era un jove de Felanitx que feia versos, i restar callat, sotjant amb una punta de temor i una altra d’esperança, la reacció que aquella inesperada i tragicòmica confidència pogués suscitar, implorant amb el seu esguard mansuet d’home de la terra —d’home que sent a la cara i a l’esperit el pes d’antiquíssimes humiliacions— la pietat de la resposta.

    Josep M. Llompart, pròleg a Una bella història: poemes, de Miquel Bauçà (1962)

Tema de la setmana

Mots d’origen onomatopeic

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clecaganga