tenir pel cap dels dits

Definició

Saber (una cosa) molt bé, dominar-la.

Li pots consultar qualsevol qüestió d’arrendaments; ho té pel cap dels dits i t’ho resoldrà de seguida.

També: saber o conèixer (una cosa) pel[s] cap[s] dels dits

El cap del dit n’és l’extremitat, on va inserida l’ungla. Vegeu més variants d’aquesta frase feta a la Paremiologia catalana comparada digital.

Usos

 • Mentrestant, mitja Torrelloba havia rebut cartes, escrites de pròpia mà per la fugitiva, on esbombava un seguit de nicieses sobre monsenyor. ¿L’amant de l’arquebisbe? Ves quina novetat, aquella notícia ja tenia barba. A la tertúlia de la capitana generala tenien pel cap dels dits des de feia mesos tant el nombre de vegades que el prelat i la dona del catedràtic de dret administratiu de la universitat es veien cada setmana com les fantasies eròtiques o els defalliments de monsenyor.

  Jesús Moncada, La galeria de les estàtues (Barcelona: La Magrana, 1992)
 • —La mania d’en Daniel veig que creix. D’estudiant, ja sempre parlava d’en Prim. Sabia tota la seva història pels caps dels dits: quin dia va entrar a cossos francs; quan i per què el van fer capità, i comandant, i tinent coronel, i coronel, i brigadier, i general, i diputat, i senador, i conde de Reus, i vizconde del Bruc, i marquès dels Castillejos, i grande d’Espanya, etc. Ara veig que és el seu déu.

  Narcís Oller, La bogeria (Valls: Cossetània, 2009 [1899])

Tema de la setmana

Expressions amb ‘cap’

Temes i etiquetes

Un comentari a “tenir pel cap dels dits”

 1. Ferran-Lluís Naya i Alemany — Pego

  -Com dus l’examen?
  -Me’l sé per la punta dels dits.

  A Pego, saber per la punta dels dits, reforçat sovint amb un gest on amb el dit polze fregues els polpissos dels dits, les puntes.

  Enguany ajude a fer classes de català amb una companya. Vejam si aprofitem el Rodamots.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

cap de casapolze