recolzada f

Definició

Revolt que forma un carrer, un camí, un riu, una motllura, etc., que canvia considerablement de direcció.

En arribar al mas, el camí feia una recolzada.

Etimologia

De recolzar, de colze, del llatí cubitus, mateix significat.

Usos

  • Els flancs del riu, nus, mostren una esplèndida vegetació. De tant en tant, algun aiguamoll. S’aturà de nou i esguardà el paisatge: els flancs del riu eren com muralles inaccessibles i formaven una recolzada no gaire lluny d’allí. Resseguí amb la mirada la cresta d’aquelles muntanyes: no res. Només la llum naixent dibuixava amb precisió llur soledat d’una sola pinzellada.

    Josep Palau i Fabre, «L’home de les cavernes», dins Vides de Picasso (1946)
  • Començà a baixar el port, camí d’una plana verda de sembrats i olivars, i aquella vista la tranquil·litzava. Costa avall, en una recolzada del camí, hi havia una casa molt estranya, puix era estreta i alta com no n’havia vista cap. Es veia ben arreglada de teules, finestres i porta; a la dreta, tenia l’ixent del fornet i, davant per davant, era l’aljub, amb capella, poal, corda i contrabassa per a arreplegar les aigües plujanes. Una grandíssima carrasca feia fresca ombra davant la porta.

    Enric Valor, «El rei Astoret», dins Rondalles valencianes 4 (Picanya: Edicions del Bullent, 1999), pàg. 25

Tema de la setmana

Amb les parts del cos formem moltes locucions i frases fetes, com hem vist altres vegades, però aquesta setmana comprovarem que també són ben útils per derivar-ne mots solts. 

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

parpellejarengaltar