revolt m

Definició

Tram de carretera, de via de ferrocarril, de camí, etc., en què hi ha un canvi fort de direcció.

La carretera de Sort a Llessui té molts revolts.

També: revolta

Etimologia

Participi de l’antic revoldre, ‘remenar, regirar’, del llatí revolvere, mateix significat.

Usos

  • Si de vegades ja és trist haver de combatre contra un barbarisme, ho és més quan aquest barbarisme substitueix no un mot propi, sinó dos, els quals, malgrat poder fer pinya, veuen com l’abusananos els aclapara. I això és el que fa el castellanisme curva, vàlid tant per a la línia que no és recta com per a la línia que no és recta i, a més, te la trobes a la carretera. Per al primer cas, per exemple si volem traçar un dibuix, ens servirem del substantiu corba, que comparteix forma amb l’adjectiu femení: «Dibuixa una corba» (no «una curva»). «La línia és corba.» I en canvi, malgrat que a la carretera els trams que ens fan canviar de direcció siguin corbes (geomètricament parlant, s’entén), en el segon cas emprarem el terme revolt: «Era una carretera amb molts revolts» (no «amb moltes curves» ni «corbes»).

    Rudolf Ortega, Tinc més dubtes. El petit llibre del català correcte, 2 (Barcelona: La Magrana, 2010), pàg. 118

Tema de la setmana

Parlar una llengua i tenir-hi dubtes és la mateixa cosa. Per això Rudolf Ortega es dedica a resoldre’n uns quants. Si fa un parell d’anys ho va fer amb Tinc un dubte, ara hi torna amb Tinc més dubtes. El petit llibre del català correcte, 2 (La Magrana), amb 250 dubtes nous de nivell mitjà que fan de molt bon llegir. Aquests dies en veurem una petita mostra. 

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

titaendeví -ina