prestatge m

Definició

Post, peça plana de metall, plàstic, etc., disposada horitzontalment i que, formant part d’un moble, sostinguda per mòduls, etc., serveix per a posar-hi coses damunt.

Els prestatges de l’armari raconer.

La cuina d’aquesta casa té molts prestatges.

Etimologia

Del llatí tardà parastatĭcum, i aquest, del grec parastatikós [παραστατικός], ‘destinat a exposar’. Més informació aquí.

Usos

  • Hi ha un pati amb un hortet més que jardí, amb plantes de cotó, alguna palmera, i bancalets pobres acabats de regar. I al fons, en una sala gran i bastant trista, hi ha els prestatges amb els milers de llibres. Ara n’hi ha uns cinc mil, però sembla que n’hi havia més, que se’ls han endut a Marràqueix i a Fes. En unes vitrines exposen els exemplars més il·lustres, oberts, per apreciar-ne la bellesa i la cal·ligrafia. Hi ha còpies de l’Alcorà, explica l’estudiant, algunes de molt antigues, del segle XII, escrites sobre pell de gasela, hi ha llibres de poemes, i tractats de les matèries més diverses, medicina, dret, astronomia, matemàtiques, història, totes les ciències d’un món clàssic que ací va trobar un dels racons de repòs més extrems i tardans. Als prestatges, els milers de volums tenen un llom uniforme, i contenen una part considerable del coneixement humà que es podia reunir fa dos o tres segles entre el desert de vora l’Atlàntic i les ciutats de Pèrsia i de l’Àsia central.

    Joan F. Mira, Una biblioteca en el desert (Alzira: Bromera, 2009)
  • Tenia el llibret ratllat, pàgines assenyalades amb bocins de paper, punts d’interrogació, d’admiració… «Els llibres no es tracten així», li havien retret més d’una vegada. I ella opinava altrament: els llibres s’han de tractar així. L’única cosa que no vol un llibre, és morir-se de fàstic als prestatges o als calaixos…

    Teresa Pàmies, Va ploure tot el dia (1974)

Tema de la setmana

Mots i passatges relacionats amb les biblioteques

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

5 comentaris a “prestatge”

  1. Joan Bosch — Elna (Rosselló)

    A Perpinyà, fem servir la paraula “prestatge” sobretot per designar una bastida.

    El DCVB (Diccionari català-valencià-balear) arreplega aquesta accepció:
    3. Postissada muntada horitzontalment per a treballar-hi els paletes, sonar-hi els músics de festa major, etc. (Ross., Conflent)

    Quan parlem del prestatge d’un armari, soviny, emprem la paraula “lleixa”.

    Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

llegidor -arata de biblioteca