peatge m

Definició

Dret que es paga per passar per certes vies de trànsit per contribuir a l’economia de la seva construcció i el seu manteniment.

Gràcies a les autopistes de peatge, Abertis ha esdevingut una de les empreses més importants del país.

Etimologia

Del baix llatí pedaticus, ‘dret de posar els peus’, derivat de pes, pedis, ‘peu’.

Usos

  •    —Quant us dec? —vaig dir, somrient, a l’amo. Sempre que me’n recordo tracto la gent gran de vós; fa més, com ho diria?, més Coromines.
       —U deu.
       M’hi hauria jugat el sou: vint cèntims més que als indígenes. Em passa a tot arreu. Tan aviat com em veuen arribar amb la meva motorassa, els amos dels cafès em carreguen automàticament un trenta per cent a la consumició. O potser és el peatge per això del vós, un tractament fossilitzat que em delata irremeiablement com un carallot digne de ser espoliat?

    Pau Vidal, Aigua bruta (Barcelona: Empúries, 2007)
  • El punt d’arrancada de la construcció de carreteres d’alta velocitat amb peatges o estacions de pagament coincidix al nostre país amb l’arrancada econòmica dels anys 60. La flota d’automòbils —fins llavors anecdòtica—, que es va multiplicar de forma geomètrica gràcies a la bonança econòmica i al boom de les costes peninsulars com a destinació turística, van motivar que el Ministeri d’Obres Públiques organitzara la Comissió Promotora d’Autopistes, que va atorgar llicències de construcció i explotació d’autopistes a entitats privades. Així ha sigut des que al juny de 1969 es va inaugurar la primera autopista que va unir Barcelona amb Mataró, curiosament el mateix trajecte amb què va començar el tren a Espanya.

    «Una opció que es paga a 7 cèntims el quilòmetre», revista Consumer, març 2002

Tema de la setmana

Mots relacionats amb els peus

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

peanyano deixar de petja