patxoca f

Definició

Bon aspecte que fa una persona o una cosa per la seva presència, l’elegància, la vistositat, etc.

Amb aquest vestit nou fas molta patxoca.

Etimologia

D’origen expressiu, evocador fonèticament de la idea de ‘grassor, ufana’.

Usos

  • Les festes que tenim a prop comporten un consumisme propiciat i empès per tota mena d’estímuls. A alguna gent èticament sensible això li produeix problemes de consciència. Si passa això, se m’acuden dues opcions: la primera és menjar una bola d’arròs bullit amb un petit tros d’arengada per Nadal i Cap d’Any i donar la resta del pressupost a qui més ho necessiti. L’altra és no passar pena per aquell vestit, aquella joia o aquella ampolla de Montrachet que no necessiteu però que us fa patxoca, i pensar que durant els pròxims dos anys hi haurà 1.500 persones al món que es retran homenatge regalant-se la darrera icona del luxe occidental: un cotxe que costa 435.000 euros.

    J.J. Navarro Arisa, «Us agrada conduir?» (Avui, 5 de desembre del 2003)
  • Una cúpula, si és bonica, fa molta patxoca i almenys una cosa és indiscutible: que constitueix la part més enlairada de l’edifici; però jo em demano, potser precisament per això, si és factible assentar-la sense murs que en suportin el pes i, fins i tot, sense els renecs dels mestres d’obres i dels paletes; diu que els que proferia Miquel Angel mentre construïa la de Sant Pere de Roma eren d’antologia, amb greu detriment de la cultura i les bones maneres.

    Joan Sales, 2 de febrer del 1937, Cartes a Màrius Torres (Barcelona: Club Editor, 1976)

Tema de la setmana

Barrija-barreja de mots 

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

estanyarsant tornem-hi