parir v

Definició

La femella, expel·lir (el fetus que portava al ventre al final de la gestació).

La Mònica ha parit bessonada.

La gossa va parir sis cadells maquíssims.

Col·loquialment, també s’usa en sentit figurat com a equivalent de crear, produir o enginyar alguna cosa:

No sé com has pogut parir una cançó tan collonuda.

Està molt bé aquesta portella que has posat al batent, com l’has parida?

Hi ha un parell d’expressions col·loquials amb aquest verb, ni la mare que el va parir, absolutament ningú, i posar (algú) a parir, criticar-lo durament.

Etimologia

Del llatí parĕre, ‘parir, engendrar’. Més mots de la mateixa família són parent (del llatí parens, -ntis, ‘el pare o la mare’, participi present de parere), parida, part, malparit i repertori.

Usos

 • La fe, perdona que t’ho digui, tampoc no és fàcil d’adquirir i de mantenir. I et puc assegurar, com a científica, o com a futura científica, que no hi ha cap contradicció entre fe i raó, cosa que sabem des del segle XIII; el que sí que hi ha són persones que abusen del seu estatus, i els estatus religiosos són més perillosos encara que no ho sembli perquè volen controlar la moral del món. I per tant la vida sencera. Sobretot la de les dones, que tenim l’habilitat genètica de parir.

  Isabel-Clara Simó, Amor meva (Barcelona: Edicions 62, 2010)
 • El conill també l’ha ensumat i corre allunyant-se de la llodriguera. És una conilla, aquell conill. Ha parit cinc cries el dia abans, té llet a les mamelles i el desesperat temor que senten totes les femelles quan acaben de parir. El caçador, però, l’ha vista. El caçador apunta: hi veu, a la mira, les orelles expectants, dreçades fins al cel, i el cos argentat, amb clapes grises, que refracta la llum del sol com un mirall.

  Isabel-Clara Simó, L’home que volava en el trapezi (Barcelona: Columna, 2002)

Tema de la setmana

Mots relacionats amb néixer

Enllaços

Un comentari a “parir”

 1. Lluís — Mataró

  Aquest verb també s’utilitza en l’exclamació “la mare que et va parir!”, que depenent del context tant pot significar sorpresa i admiració com indignació o cansament.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

llevadorainfantament