Definició
Petit del gos. Per extensió, cria del llop (que també en podem dir llobató o lloparró), de l’ós, del lleó i d’altres animals mamÃfers.
La gossa va travessar el carrer seguida dels seus tres cadells.
També es pot usar com a adjectiu: Un gos cadell. El lleó cadell es va escapar de la gà bia.
Com un cadell: enjogassat.
Etimologia
Del llatà catellus, ‘cria de quadrúpede’, després, especialment, ‘cadell, menut del gos’, per la relació que els romans hi veieren amb el mot canis, ‘gos’.
Usos
Aixà que va arribar a les primeres cases d’Ainet, la dona va sentir darrere seu: xof, xof xof. Ella que es gira i veu una óssa descomunal a poques passes. Llavors, la dona hi va caure: aquella bestiola que havia recollit al bosc no era un gosset sinó un cadell d’ós. De manera que l’óssa li havia seguit el rastre des del bosc, ensumant el tuf del seu fillet… Sense pensar-s’hi gaire, la dona va deixar el cadell a terra i va córrer cap a casa.
Pep Coll, «Un parell de pernades», dins Muntanyes Maleïdes (Barcelona: Empúries, 2002 [1993]), pà g. 43De suposats motius per a l’abandó, se’n donen de tots colors: que, de cop, el cadell s’ha fet gros i el pis ha quedat petit, que trenca coses o dóna feina, que fa pipÃ, que és vell o malalt, que ja no tinc temps, que arriben les vacances o que què vols que faci de la cadellada de la meva «Cuqui»…
Núria Cadenes, «Vida de gos» (El Temps, 18 de febrer del 2003)
Tema de la setmana
Cadells i altres cries d’animals
Les abundants referències de RodaMots a l’obra de Josep Pla deuen fer que calgui administrar aquest autor amb comptagotes. Però el cadell d’avui sembla una crida a llegir aquest apunt sobre gossos i gats (segon text de la pà gina: primer gats; després, gossos).
http://www.lletres.net/pla/gossosigats.html
El cadell d’avui m’ha fet pensar en un ús ben diferent, que no sé si hi té relació: el grill cadell, popularment també conegut per tallacebes. És ben curiós perquè no té res a veure amb cap petit de mamÃfer.
Cadell és també un insecte, molt comú en camps del Maresme i Vallès: Gryllotalpa gryllotalpa (en espanyol “grillo topo”).
El seu so és caracterÃstic de les nits d’estiu i primavera però… la gent no el coneix i es pensa que és una mà quina…