oriol m

Definició

Ocell de l’ordre dels passeriformes, de la família dels oriòlids (Oriolus oriolus), de plomatge groc viu i les ales i la cua negres en els mascles i verd groguenc en les femelles, que habita als boscos caducifolis.

L’oriol té un cant fort i aflautat, amb un xiulet característic.

Etimologia

Del llatí aureolus, ‘de color d’or’, derivat d’aurum, ‘or’.

Usos

  • Jeremies, acompanyat per l’esbalaït príncep, va anar fent preguntats als ocells:
       —Pardal groc —digué a una espècie d’oriol que obrí els ulls a l’acostar-li la torxa—, saps on es troba el Castell del Sol?
       —No —respongué l’oriol amb una veu fineta i sibilant—; jo no vaig més que per vora els rierols i dins les figueres gegants. No sé res de castells.
       Muhammad escoltava totes aquelles meravelles amb els seus cabells drets.

    Enric Valor, «El Castell del Sol», dins Rondalles valencianes 2 (Picanya: Edicions del Bullent, 1999)

Tema de la setmana

Els mots que enviem aquesta setmana, com sempre, tenen un tema en comú. En lloc de dir-vos quin és, ara us toca treballar a vosaltres i descobrir-lo. A banda d’això, un dels cinc mots que enviem no encaixa amb els altres quatre. Quin és aquest mot? Per què no encaixa? Quin és el tema? El primer que enviï les respostes correctes a mots@rodamots.com guanya una subscripció anual a la revista Mètode, gentilesa de les Publicacions de la Universitat de València. Sortejarem una altra subscripció entre totes les altres respostes correctes rebudes abans de dissabte 5 a les 12 del migdia, i encara hi haurà un tercer premi a la resposta més original, independentment de si és correcta o no. Vegeu les bases completes per participar-hi al primer enllaç. 

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

tocat i posataram