maó m

Definició

Peça d’argila assecada i cuita, emprada per a fer parets, pilars, voltes, xemeneies, etc.

Els paletes van tapar amb maons les finestres del casalot.

Els maons es fabriquen a la bòbila.

Etimologia

D’origen incert, probablement preromà, comú a diversos parlars romànics, amb bases variants divergents madone/matone/malone.

Usos

  • Les romanes es distribuïen per tota la ciutat, mentre que itàliques i egípcies es repartien les ribes del riu: unes a la dreta, les altres a l’esquerra. Quan havien de travessar-lo, feien servir el pont que els corresponia segons la seva casta. Així, les romanes transportaven la seva humanitat pel pont Haifal, sòlid i estable; les itàliques, amants de la noblesa de la fusta, utilitzaven el Quebratxo; i les egípcies, en homenatge a les seves compatriotes de Tebes —hàbils en l’arquitectura de maons—, travessaven el riu pel pont de pedra.

    Vicenç Pagès Jordà, «La creació de l’escriptura», dins En companyia de l’altre (Barcelona: Edicions 62, 1999)
  • Quan d’un tros de terra, o fins i tot una muntanya, algú diu que és seva, menteix o és un presumptuós; la terra no és cosa que hagi creat l’home, no és una cosa feta com una casa de maons o un carro de fusta i ferro, que algú ha construït.

    Marta Cardona, Una història particular (Barcelona: Angle, 2011)

Tema de la setmana

Arquitectura i construcció

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

llambordapany de paret