lletjor f

Definició

Qualitat de lleig, lletgesa.

La lletjor del barri on vivim és un dels resultats de l’especulació urbanística.

També s’usa en sentit figurat: La lletjor dels seus sentiments no té aturador.

Etimologia

De lleig, corresponent a l’occità antic laid, lag i el francès laid, ‘brut, lleig’, del germànic fràncic laid, mateix significat.

Usos

  • Però una cosa són els instints i el plaer, i l’altra, del tot distinta, el voler fer passar la lletjor més exasperant com una exaltació dels sentits. Els referents o la imatgeria eròtica que manegen agències de publicitat i mitjans de comunicació, particularment a l’estiu, són a la líbido el que el fast food és al paladar: una teringa de productes insubstancials i greixosos, que tendeixen a deseducar el gust i a voler igualar-nos pel nivell més baix.

    Sebastià Alzamora, «Tornar-se idiotes» (El Temps, 3 de setembre del 2002)
  • Però en aquest país nostre —sobretot per als seus governants ignorants, d’esquerra o de dreta— invertir en cultura vol dir construir museus d’art contemporani, planetaris hemisfèrics, aquaris oceànics i altres projectes igualment sumptuosos i espectaculars. Així és com va, i qui no s’hi sotmet amb el cor i amb la ment és que no entén encara la modernitat. Com si la modernitat, el benestar, i tot això que en diuen el progrés, hagueren de suposar necessàriament la destrucció d’un dels més singulars, bells i densos paisatges humans, allò que els valencians hem sabut produir com a cosa única i pròpia. I el triomf definitiu de la lletjor.

    Joan F. Mira, El tramvia groc (Barcelona: Proa, 2013), pàg. 101

Tema de la setmana

Noms abstractes amb el sufix -or

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

tebiorblavor