tebior f

Definició

Qualitat de tebi.

Li recava de deixar la tebior del llit.

També s’usa en sentit figurat: A alguns membres del sindicat no els agradava la tebior que mostraven els seus dirigents en el conflicte amb la patronal.

Etimologia

De tebi, de l’antic tébeu tébea, derivat del llatí tĕpidus, mateix significat, a partir de l’alteració del femení en tèbia i la creació analògica del masculí tebi.

Usos

  • Quan jo hi arribava, el casino ja feia olor de cafè, de llet calenta, de tabac fort, una tebior amable m’embolcallava. Jo allargava al màxim aquella companyonia amb madò Maria i els homes que tossien i prenien rebentats de rom Amazona. Em preguntava si convenia o no fer-se gran, anar al servei militar i casar-se, i no trobava mai una resposta plenament satisfactòria.

    Guillem Frontera, La mort i la pluja (Barcelona: Proa, 2008), pàg. 197
  • Vaig estimar-la amb resignació, sabent que ell no tornaria, i que si tornava hauria de dir-li que no. Vaig estimar-la i m’ho vaig arribar a creure una temporada. Vaig estimar-la amb la poca convicció amb què s’accepta la tebior desagradable d’una cervesa calenta al juliol, quan penses que t’hi acostumaràs però no, passa l’estona i la tens a la mà, sense poder acabar-te-la. Vaig estimar-la amb la mala consciència de qui es mira la cervesa a mig beure i no s’atreveix a demanar-ne una altra.

    Bel Olid, «For no one», dins La mala reputació (Barcelona: Proa, 2012)

Tema de la setmana

Mots formats amb el sufix -or, del llatí -or, -oris, que significa ‘qualitat de’.

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

vivorlletjor