l’alegria dura poc a casa del pobre

Definició

«Se sol dir perquè com que la necessitat es fa sentir aviat per algun altre cantó que el que ha produït l’alegria momentània, aquesta resulta curta o de poca durada» (Sebastià Farnés, «L’alegria dels pobres, dura poca estona», dins Paremiologia catalana comparada, Columna, 1992-1998).

Etimologia d'alegria

D’alegre, del llatí vulgar alicer, alecris (clàssic alacer, alacris, ‘viu, animat’.

Usos

  • Sor Mercedes em va semblar la millor dona del món, la mare que hauria volgut tenir. Durant un temps em venia a veure a la infermeria i em portava galetes Chiquilín. Va permetre que em quedés la maleta i el missal. Llàstima que les monges bones les canviaven aviat de convent. L’alegria dura poc a casa del pobre.

    Ramon Solsona, L’home de la maleta (Barcelona: Proa, 2011)
  • Tot d’un plegat [Pere] Portabella ens va agafar per sorpresa dient: «Jo he tingut experiències d’ocupa». Per la sogra de Sant Pere, un tertulià que ha estat ocupa i que s’ho mira des de dins!, vaig proferir admirat. Però l’alegria és breu a la casa del pobre: «Nosaltres vam ocupar el monestir de Montserrat, amb la complicitat de l’abat». Es referia a la tancada de Montserrat del 1970. Per entendre’ns, quan ocupes un immoble amb la complicitat de l’amo, més que un ocupa ets un convidat.

    Enric Gomà, «Les seves ocupacions» (Avui, 6 d’octubre del 2010)

Tema de la setmana

Refranys

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

els estalvis es mengen les estovallesqui no pot segar, espigola