els estalvis es mengen les estovalles

Definició

Refrany que, jugant amb el doble sentit d’estalvi (‘acció d’estalviar’ i, en plural, ‘estri de metall, fusta, etc., sobre el qual es posen les cassoles, les safates, etc., que es treuen a taula per tal d’evitar que embrutin o cremin les tovalles’), significa que de vegades, per voler estalviar, s’hi surt perdent.

Retallades en educació, diu? Estalvis que es mengen les estovalles!

També: hi ha estalvis que foraden les estovalles (o les tovalles)

Etimologia

[Etimologia d’estalvi — D’estalviar, potser d’un llatí vulgar tardà estalbeare, derivat del basc estalbe, ‘protecció; lloc protegit’, d’estal-i, ‘protegir’, amb el sufix -be, ‘a sota’.

Usos

 • «Aquí s’aprofita tot», comentà el senyor Trejo, estenent l’índex de la mà dreta amb un aire doctoral. «Aquests trossos poden servir per a fer prospectes.»
     El vell es girà i va mirar-los amb una expressió de mofa.
     —Sí: s’aprofita tot… —digué.
     I va murmurar una frase que a en Deltell va semblar-li l’equivalent asteca de l’adagi català que vol prevenir contra els estalvis que cremen les tovalles. O d’aquell altre que diu que a cada bugada es perd un llençol.

  , L’ombra de l’atzavara (Barcelona: Edicions 62, 1980 [1964]), pàg. 155
 • En passar per una parada de fruits secs i caramels, la Gracieta va suggerir que compressin cacauets per menjar-se’ls al teatre. La seva germana dubtava.
     —I si anem fins a la pastisseria i comprem bombons de licor? Són molt més cars, però què caram! Tants estalvis es mengen les estovalles.

  Roser Caminals, Un segle de prodigis (Barcelona: Columna, 1995), pàg. 147

Tema de la setmana

Refranys

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

any de neu, any de Déul'alegria dura poc a casa del pobre