francolí m

Definició

francoliOcell de l’ordre dels fasianiformes, de la família dels fasiànids (Francolinus francolinus), semblant a la perdiu.

El francolí és originari de l’est de la Mediterrània.

Etimologia

D’origen incert, potser del francès antic franc courli(s).

Usos

 • Cantava el francolí:
  —Ocells, qui vol venir
  avui a trenc de dia [o «a glossar melodia», segons altres versions]
  a veure el gran Senyor
  amb sa gran resplendor
  dintre d’una establia?

  «El cant dels ocells», cançó de Nadal tradicional catalana
 • Malgrat el caràcter d’espècie introduïda que li atribuïm, tenim el cas del francolí (Francolinus francolinus) que apareix en nombrosos documents i textos antics, fins a la seva desaparició de les terres catalanes —víctima de la caça i de les modificacions introduïdes en el seu hàbitat— versemblantment en el curs de la primera meitat del segle XIX.

  Ramon Folch, Natura, ús o abús? (Barcelona: Barcino, 1988)

Tema de la setmana

El tema d’aquesta setmana l’heu de descobrir vosaltres. També heu d’endevinar quin dels cinc mots que enviem de dilluns a divendres no encaixa amb els altres quatre i per què. El primer subscriptor que enviï la resposta correcta a mots@rodamots.cat guanya un dels llibres lul·lians que vèiem la setmana passada. En sortejarem dos més entre la resta d’encertants. Vegeu les bases completes de participació al primer enllaç.

Enllaços

Temes i etiquetes

5 comentaris a “francolí”

 1. Mireia Mena — Sant Antoni de Calonge

  La cançó d’en Pere Gallerí també l’anomena: “Se’n puja dalt d’un arbre, | per heure (i no pas ‘veure’, com molta gent es pensa) un francolí, | les branques eren guerxes, | se’n va tombar, tombí.”

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

estornellcabussó