filaberquí m

Definició

Eina per a foradar que consisteix en una maneta semicircular o de doble colze, giratòria, en un dels extrems de la qual hom subjecta la broca o perforador i en l’altre hi ha un pom.

Etimologia

Del francès vilebrequin, i aquest, del francès dialectal vibrequin, per contaminació de virer, ‘girar’, del neerlandès wimmerkijn o wimmelken, derivat amb sufix diminutiu d’un verb corresponent a l’alemany wimmeln, ‘moure’s vivament, formiguejar‘.

Usos

  • Els Mossos troben que estan al davant d’uns lladres amb poca traça, poc organitzats, segurament delinqüents comuns arribats d’algun país de l’est, però més vius que la fam. Els han anomenat la banda del bombí per la manera com entren a les cases. Busquen un pany que coneguin, hi fan un parell de forats amb un filaberquí, el desmunten i obren la porta amb una facilitat escandalosa. Si troben un pany que no han vist mai, ho deixen córrer i van a buscar una altra casa.

    Quim Fernández, «Els lladres s’instal·len a la Garrotxa» (El Punt, 13 de novembre del 2006)
  • Ell s’ho fa tot i em consta que no es deixa vèncer per les dificultats, perquè amb el que portem d’any ja ha deixat tot l’edifici a les fosques dues vegades, una d’elles amb un nen i una velleta atrapats a l’ascensor. Deu estar ben equipat, amb serra i filaberquí elèctrics, perquè, cada una de les poques vegades que hi ha un programa de televisió que m’interessa, ell engega puntualment les eines i produeix unes interferències que no em deixen veure res.

    Pere Calders, Tot s’aprofita (Barcelona: Edicions 62, 1983)

Tema de la setmana

Suggeriments dels subscriptors. El d’avui és de Jordi Guilleumes i Morell, de Barcelona. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

fer-li un nus a la cuagalifardeu