fanecada f

Definició

Mesura agrària de superfície que correspon a l’extensió de terra que es pot sembrar amb una faneca de gra. (La faneca és una mesura de capacitat equivalent al contingut d’un sac o 33 litres i mig.) Una fanecada equival aproximadament a la dotzena part d’una hectàrea.

Etimologia

De l’àrab fanîqa, ‘sac gran, costal; mesura de capacitat corresponent a un sac’.

Usos

  • Mai no s’hauria pogut imaginar, l’Anna, que li oferirien tants milers d’euros per una casa vella. La filla li ho va traduir a pessetes per tal que afinara el compte, però ella va dir que no i que no. Era una planta baixa, de dos-cents metres quadrats, situada al barri del Raval de Gandia, que el constructor volia convertir en un bloc d’apartaments. Perquè, és clar que la Safor també pateix l’epidèmia devoradora de la construcció, que ja ha clavat les dents a massa fanecades d’horts de tarongers de la comarca.

    Àngels Moreno, «Guinda» (El País [Quadern—Comunitat Valenciana]), 25 de novembre del 2004
  • S’haguera fet afusellar, el senyor Pasqual dels Boters, abans de vendre les seues tres fanecades i mitja per a edificar-hi una església.

    Joan F. Mira, Els cucs de seda (València: Tres i Quatre, 1975), pàg. 97

Tema de la setmana

Unitats de mesura

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

unçajornal [2]