cadernera f

Definició

Ocell de l’ordre dels passeriformes, de la família dels fringíl·lids (Carduelis carduelis), de plomatge molt vistent de color castany, amb una taca vermella al cap, amb els costats del cap blancs i el darrere negre, les ales negres amb una banda groga i la cua negra amb taques blanques, molt apreciat pel cant i la coloració.

Etimologia

Probable síncope i dissimilació de carderinera, derivat de card, pel costum del moixó de picossejar-ne les llavors (és el seu aliment preferit); amb altres variants (cardina, carderola) suposa un llatí cardaria.

Usos

  • La cadernera, com hem indicat en altres articles, s’alimenta de cards, i, segons la tradició, hauria auxiliat Crist durant la Passió, llevant-li les espines del front. Des d’aquell moment, en una emotiva correlació ecologicoreligiosa, hauria quedat tacada en el front i en la gola de la sang de Jesús.

    Martí Domínguez, «Correlacions sobre un enigma de Dürer» (El Temps, 10 de febrer del 2004)
  • Generalment, els homes que més es pensen valer, i més superiors es creuen als altres, acostumen a ésser gent espessa i grollera, que viuen dins d’una innocència de cadernera i dins d’una inconsciència de cocodril. Aquests homes són els homes que es fan escoltar costi el que costi.

    Josep M. de Sagarra, «L’home que es fa escoltar» (La Publicitat, 23 de desembre del 1923), reproduït a L’ànima de les coses (Barcelona: Quaderns Crema, 2001), pàg. 218

Tema de la setmana

Ocells

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

indiottirona