cacau [1] m

Definició

Cacauet; planta herbàcia anual de la família de les papilionàcies, de fulles compostes i flors grogues, originària de l’Amèrica del Sud, que després de la florida enterra els fruits incipients (Arachis hypogea). Fruit o gra comestible del cacauet; llavor del cacauet.

Els cacaus es mengen pelats, torrats i salats, com a aperitiu. També se’n treu un oli i se’n pot fer mantega.

La forma cacau és la més usada sobretot en valencià i altres parlars occidentals; la forma més general és cacauet.

Etimologia

Del nàhuatl tlalkakáwatl, ‘cacau de terra’, compost de tlal·li, ‘terra’, i kakáwatl, ‘cacau’; la variant cacau és regressiva com a reacció a l’abús de diminutius. Vegeu-me més informació aquí.

Usos

  • Les històries de la teva guerra, del Colón, de la Dona Jove i de les nits al refugis del metro, les havien escoltades massa sovint els teus fills nascuts a l’exili. Et feies pesada. No és així, fent el «viatge sentimental» pels teus camps de batalla, com faries arrelar els fills a la terra que els oferies, si us plau per força. Van gaudir molt més rosegant cacaus voltats de coloms al centre de la plaça. Tu miraves el «teu» Colón i ells seguien les potes rosades dels coloms entre les closques dels cacaus. Tu evocaves el «teu» passat i ells, sense adonar-se’n, sense proposar-s’ho, arrelaven al cor mateix de la ciutat.

    Teresa Pàmies, Va ploure tot el dia (1974)
  • La balança es decantava afavorint el comprador, que, sense diners i amb poca vergonya, empenyia el cabàs al seu cistell.
       —Quan cobren els xics vindré a pagar-te, Rosa.
       —Pren un grapat de cacaus per als xiquets, que corren mals aires. I no tingues pressa, que ja ens coneixem.

    Francesca Aliern, El pont de la solitud (Valls: Cossetània, 2005), pàg. 255

Tema de la setmana

Si la setmana passada vèiem cinc maneres diferents d’expressar més o menys la mateixa cosa, aquesta veurem cinc maneres iguals per expressar coses ben diferents. 

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

de rapafuigcacau [2]