cabussó m

Definició

Gènere d’ocells aquàtics de l’ordre dels podicipediformes (Podiceps sp), bons nedadors i cabussadors, de cos arrodonit i de plomatge curt i dens, que comprèn el cabussó collnegre (P. nigricollis), el cabussó emplomallat (P. cristatus), el cabussó gris (P. griseigena) i el cabussó orellut (P. auritus).

El cabussó emplomallat és resident comú en algunes zones humides, com el delta de l’Ebre.

 En valencià també es diu escabussó o alcabussó.

Enguany he vist molts escabussons en l’Albufera.

Etimologia

De cabussar, derivat de cap amb el complex sufixal -uss-ar; la forma amb -p-, capbussar, representa una falsa reproducció etimològica, interpretant el mot com un compost de cap i un inexistent bussar.

Usos

  • Pujant des de Gerri de la Sal a la fresca i alterosa vall de Capdella, es troba a mà esquerra el blau i espaiós estany de Montcortès. Entre ses espesses i espigades boques se veuen nedar los cabussons, ànecs bosquetans, que com diu bé son nom, se capbussen dintre l’aigua, com fan los bons nedadors, per sortir un tros més enllà, i agafant de pas, amb les estenalles de son bec, alguna tenca o granota descuidada.

    Jacint Verdaguer, «L’estany de Montcortès», dins Prosa (Barcelona: Catalònia, 1936), pàg. 131
  • Amb els cabussons entrem dins d’un grup d’ocells molt i molt adaptats a la vida aquàtica. Per començar, els seus peus, amb els dits lobulats, se situen molt endarrere en el cos. Les ales són curtes i dèbils, i el vol d’aquests ocells sol ésser pesat i poc elegant. Els cabussons mengen peixos i granotes i el seu bec, d’acord amb el seu tipus d’alimentació, és recte i punxegut.

    Lluís Motjé i Costa, Els ocells de la comarca de la Selva (Girona, 1982)

Tema de la setmana

El tema d’aquesta setmana l’heu de descobrir vosaltres. També heu d’endevinar quin dels cinc mots que enviem de dilluns a divendres no encaixa amb els altres quatre i per què. El primer subscriptor que enviï la resposta correcta a mots@rodamots.cat guanya un dels llibres lul·lians que vèiem la setmana passada. En sortejarem dos més entre la resta d’encertants. Vegeu les bases completes de participació al primer enllaç.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

francolífalcó