borratxera f

Definició

Embriaguesa; estat de qui té les facultats pertorbades pel vi o qualsevol altra beguda alcohòlica.

L’haurem de dur a casa perquè ha agafat una borratxera que no s’hi veu.

Etimologia

De borratxo, d’origen incert, probablement derivat de borratxa (‘botella de cuir, o carbassa, per a vi’, d’origen incert, és possible que sigui una alteració del mot morratxa, ‘recipient de vidre de diferents brocs’ per influx de botella), per comparació de l’embriac ple de vi amb aquell recipient botit també de vi.

Usos

  • Una vegada, després d’aquell àpat grandiós, quan tothom havia abandonat la taula i es serveia el cafè a l’aire lliure, jo vaig tenir la pensada d’escurar totes les copes de xampany, de vi ranci i de mistela que quedaven sobre les tovalles, i no cal dir que vaig agafar una borratxera com una casa, la primera sens dubte i una de les més sòlides de la meva vida.

    , Memòries (Barcelona: Labutxaca, 2012 [1954])
  • Quan li transmeteren la notícia, que ni tan sols sortí als diaris, es tornà desanimar una altra mica. Així, agafà una borratxera de rom a la mateixa taverna de l’altra vegada, on no aconseguí cridar l’atenció d’una noia que, avorridíssima, servia copes mastegant xiclet amb cara de fàstic a altres remeses de turistes encantats de la vida.

    Gabriel Galmés, «Viatge», dins Combats singulars. Antologia del conte català contemporani, a cura de Manel Ollé (Barcelona: Quaderns Crema, 2007), pàg. 35

Tema de la setmana

Amb el fernet de divendres passat vam agafar una bona torradora… i encara ens queda tota una setmana de borratxera! 

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

fernetanar mau