aixafar la guitarra

Definició

(a algú)  Desbaratar-li els plans, els propòsits, etc.

Una visita inoportuna ens va aixafar la guitarra.

El mal temps els va xafar la guitarra i no van poder sortir d’excursió.

Etimologia d’aixafar

Aixafar és una variant més moderna de xafar (d’origen onomatopeic i expressiu), forma més comuna en els parlars occidentals i també en algunes comarques orientals com ara el Gironès o l’Empordà.

Usos

  • Els convidats van lamentar la notícia, alguns d’ells, els més amics, es van enfadar, li van dir que s’equivocava, que ara era el millor moment per tornar a crear, per superar les pors i les incerteses, però la Jenny es va mostrar inflexible, No, nois, ho tinc molt clar: ara s’obre un nou període, i sé millor que mai què em demana la vida. Ens has aixafat la guitarra, va dir algú, i ella es va encongir d’espatlles.

    Àngel Burgas, Adéu (Barcelona: Proa, 2002)
  • I vaig tornar a l’hostal —oh, aquella olor de linòleum lleugerament escalfat!—, on vaig trobar el nord-irlandès al llit amb la seva nòvia; havien pensat que jo trigaria més a tornar; els vaig dir que no em fessin cas, que estava esgotat, que dormiria ben aviat i que tot seguit ells podrien fer el que volguessin, per mi que no es tallessin ni un pèl, però massa tard, ja els havia aixafat la guitarra i ella va decidir marxar.
       I, al cap d’unes setmanes, jo també.

    Matthew Tree, Memòries! 1974-1989. Dels 15 als 30 anys. Londres-Barcelona (Barcelona: Columna, 2004)

Tema de la setmana

Frases fetes i locucions que ens heu proposat els subscriptors de RodaMots. La d’avui és un suggeriment de Pere Andreu Jariod, de Barcelona (de fet, el mot que ens suggeria és el nom que es forma amb aquesta expressió, aixafaguitarres, que el Diccionari.cat defineix com ‘Persona que aixafa la guitarra a algú; esgarriacries’ i que potser ja rodarà un altre dia).

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “aixafar la guitarra”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

a hora horadaqui no té un all, té una ceba