a hora horada loc adv

Definició

1  En l’últim moment, amb el temps just.

Li has de dir les coses amb prou de temps, perquè si li les dius a hora horada no és capaç de reaccionar.

2  A deshora, sense puntualitat, massa tard, a hores intempestives.

Si vas a hora horada diran que no tens educació.

És una locució valenciana. «El seu significat inicial era ‘a l’hora puntual, a l’hora precisa, a l’hora acordada’, però després va evolucionar cap als significats definits» (Eugeni S. Reig, El valencià de sempre, 2015).

També: a hora orada

Hora horada o orada?

«Joan Olivares ens explica que Joan Coromines assevera de manera contundent que orada és sense hac, i que correspon al femení de l’adjectiu orat, sinònim de boig. Així doncs, segons Coromines, una hora orada és una hora boja, és a dir, una hora desenraonada per a acudir a algun lloc» (Paraules en xarxa, a cura de Juli Jordà Mulet, 2014).

Usos

 • El venciment, tanmateix, no era immediat, i ells sempre havien confiat resoldre’l, encara que fos a hora horada, amb l’herència de la tia, donada l’avançada edat de dona Berta i la seua accelerada decadència en els darrers temps. La desfeta sobrevinguda —és clar— mai no se l’havien imaginada.

  Enric Valor, Sense la terra promesa (1980)
 • A les deu en punt d’aquest tercer dia, Esclafamuntanyes era al darrere de l’ermita de Sant Jaume, com el dia del sorteig, però ara ja dins l’armadura i no disfressat de vell, damunt del cavall, llança en mà, rodella en braç i disposat a acudir a la justa quan fos el moment oportú, és a dir, a hora orada, puix que ell havia deliberat d’arribar al camp a punt de decidir-se el darrer combat, a fi de no haver de lluitar més que amb el vencedor i véncer-lo si podia. Així no es faria vistós dels seus germans més que quan els fets fossen consumats.

  Enric Valor, «Esclafamuntanyes», dins Rondalles valencianes 5 (Picanya: Edicions del Bullent, 1999)

Tema de la setmana

Locucions i frases fetes que ens han suggerit els subscriptors de RodaMots. La locució d’avui és una proposta de Mercé Estrela Tena, de Massanassa (Horta Sud).

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

2 comentaris a “a hora horada”

 1. Esteve Grau

  “A hora ORADA”? Si “orada” no ve de “hora” (mesura de temps), d’on ve? De “ora”, “vora”? De “orar” (pregar)? Del peix teleosti?
  Són normals les variants d’aquesta mena?
  Quin misteri…

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

arc de sant Martíaixafar la guitarra