arc de sant Martí

Definició

Arc de Sant MartíFenomen òptic consistent en l’aparició d’un arc lluminós format pels colors de l’espectre disposats en bandes concèntriques, produït per la reflexió i la refracció dels raigs solars en les gotes de pluja.

L’arc de Sant Martí apareix al costat del cel oposat al sol.

«Tu qui ets un mestre fi, | mosso de picapedrer, | ¿quantes pedres han mester | per fer s’arc de Sant Martí?» (cançó popular mallorquina).

També: arc del cel, arc iris, rall de Sant Martí

Per què en diem ‘arc de Sant Martí’?

Vegeu l’article de Roger Costa «Per què l’arc de Sant Martí rep aquest nom?» i també els enllaços de més avall.

Usos

 • Ha cessat de ploure. I en la nuvolada que dies ha ho entenebreix tot s’ha fet un estrip, i per aquest estrip s’escapa una ullada de sol ponent, un sol esblaimat, trist, esgrogueït; un sol d’hivern a les acaballes del dia. I, en el cel, s’ha fet el miracle de l’arc de sant Martí, que ens encisa perquè ens sembla un auguri de bonança.

  Jordi Vallès, «Notes del camp de Bram» (desembre del 1939), dins El Nadal que no vam tornar a casa. 1939, el primer Nadal d’exili, a cura de Quim Torra (Barcelona: Acontravent, 2009), pàg. 110
 • Parlar de set colors senzillament és una simplificació útil que podem entendre, però si agafem una imatge de l’arc de Sant Martí i observem atentament la seqüència de colors, de seguida notarem el problema: és molt difícil determinar quan començar un color i quan acaba l’altre. El motiu, òbviament, és que no tenim colors individuals, sinó una gradació de tots ells. I això és perquè, com que les gotes d’aigua són rodones, la llum es difracta en tots els angles possibles. L’arc de Sant Martí no té set colors. En realitat té tots els colors possibles!

  Daniel Closa i Autet, 100 mites de la ciència (Valls: Cossetània, 2010), pàg. 175

Tema de la setmana

Locucions i frases fetes suggerides pels subscriptors de RodaMots. La d’avui ens l’ha proposada la Maria, de Berlín, que ens demanava d’on ve aquest nom.

Enllaços

Temes i etiquetes

3 comentaris a “arc de sant Martí”

 1. Ferran-Lluís Naya i Alemany — Pego (Marina Alta)

  “La ratlla de sant Martí, la pruja* ja està ací. La ratlla de sant Bernat, la pruja* se n’ha anat”. Refrany pegolí. L’única ocasió de sentir pluja a ma mare. Déiem pruja* però plegàvem* al cel.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

ser el rei del mamboa hora horada