afluixar els cordons

Definició

Gastar, despendre, diners.

Sempre hem d’estar afluixant els cordons per una cosa o altra: els impostos, les comissions, la hipoteca o els peatges.

També: allargar els cordons, afluixar la bossa. Una expressió de sentit contrari és «estrènyer-se els cordons».

Etimologia de cordó

De corda, del llatí chorda, ‘fil cilíndric d’un instrument musical; soga’, i aquest, del grec khorde, ‘tripa; corda musical’.

Usos

  • A Bolonya els graus acadèmics me’ls vaig guanyar amb molts anys de lliçons i amb moltíssimes hores d’estudi, no vaig abreujar la carrera a força d’afluixar els cordons de la bossa, com vaig veure que feien tants fills de nobles i de mercaders rics, ni menys encara em regalaren el títol com a Giovanni de Mèdici, que per la gràcia i els florins de son pare es graduà als tretze anys, de la mateixa manera que va ser cardenal de l’església abans de fer els catorze, i tanmateix sempre he respectat la memòria del magnífic Lorenzo, Itàlia hauria guanyat molt si no s’hagués mort pocs mesos abans de ser jo papa, ens enteníem molt bé.

    Joan F. Mira, Borja Papa (València: 3 i 4, 1996)

Tema de la setmana

Ha arribat l’hora d’afluixar els cordons! Us pensàveu que això de fer rodar els mots us sortiria gratis, debades, de franc? Doncs sí: RodaMots és gratuït: regalem mots, etimologies, citacions, frases fetes, refranys i pensaments a desdir! Però per cobrir les despeses de tant en tant toca passar el plateret: com fem ara i fins al 23 de novembre, i qui bonament pugui que col·labori a garantir el futur d’aquesta iniciativa. Vegeu els detalls de la campanya al primer enllaç de sota: com altres vegades, si feu un donatiu de més de 18 euros podeu triar un llibre o un disc de regal. Gràcies a tothom per ajudar-nos a tirar endavant RodaMots! 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

anar-se'n al calaixpagant, sant Pere canta