xador m

Definició

Peça de vestir àmplia i generalment de color negre amb què algunes dones musulmanes es cobreixen el cap i el cos i, de vegades, la cara.

Etimologia

Del persa chaddor o chaddar, mateix significat.

Usos

  • Des que han tornat de Marràqueix el món se’ls ha complicat. És com si ara ja no fessin gràcia a ningú, amb el seu català d’Osona i els cabells sota el xador. Les reaccions de la gent han canviat molt. Quan eren allà el telèfon no deixava de sonar. Tothom volia entrevistar-les per saber detalls personals del germà desaparegut al Fòrum. Al pare no li feia gaire gràcia, però elles hi insistien. Al capdavall, eren dues pobres catalanetes d’origen marroquí que, en pocs anys de vida, havien viscut dues desgràcies: la mort d’una mare i la desaparició d’un germà. Des de la detenció del pare això ha canviat radicalment. Ara són les dues pobres filles d’un musulmà integrista sospitós d’haver comès crims execrables contra Occident, i el xador que llueixen sembla una prova irrefutable que les inculpa d’alguna cosa.

    , Farsa (Barcelona: Planeta, 2006)
  • Però el temps passa. Ja fa set dies que va morir l’Oriana Fallaci. Tenia 77 anys, i patia càncer. Ja el patia el 92, quan la vaig veure a la Pedrera de Barcelona. Llavors ella ja havia escrit Inxal·là i ja s’havia tret el xador en plena entrevista a Khomeini, però el seu nom no s’associava encara amb antiislamisme. Era més fàcil associar-la amb una mítica entrevista a Kissinger, o amb mítiques cròniques del Vietnam. També es podia, esclar, no associar-la amb res. Recordo haver dit el seu nom en una rotllana de periodistes al Parlament. No la coneixia ni un.

    «Lluny, i de dol» (Avui, 21 de setembre del 2006)

Tema de la setmana

Mots que han entrat no fa gaire als diccionaris 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

líftingautoajuda