vitenc -a adj

Definició

Fort, enèrgic, dinàmic; que te molta vitalitat o resistència (Balears).

Aleshores s’armà un ball d’allò més vitenc.

Etimologia

Derivat de vit, ‘penis’, del llatí vectis, ‘barra, palanca’, i en llatí tardà ‘membre viril’, com ho prova el francès antic vit i vet i altres formes romàniques amb aquest significat.

Usos

  • Jo m’havia començat a formar una cultureta lingüística llegint els fascicles del Bolletí del Diccionari de la Llengua Catalana, que, des de la seva visita de 1917, mossèn Alcover m’enviava amb tota regularitat. Cada vegada que me n’arribava un, el llegia tot, abeurant-me d’aquella prosa sucosa, vitenca i pintoresca, que tenia un to de rondalla popular fins i tot quan tractava temes científics i quan polemitzava furiosament. Eren aquells anys de l’èpica baralla de mossèn Alcover amb l’Institut d’Estudis Catalans i, per extensió, amb tot el catalanisme militant; l’època dels tempestuosos Manifests, on sortien a la llum pública tantes coses internes de la vida cultural i política catalana; però el Bolletí tenia també el seu caire instructiu en els seus articles de tema filològic, en les ressenyes de llibres i en els noticiaris sobre activitats científiques i literàries relacionades amb la llengua catalana.

    Els meus primers trenta anys (1903-1934) (Palma: Moll, 1970), pàg. 107

Tema de la setmana

Francesc de B. Moll (1903-1991)

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

aglapirenrevisclat -ada