Definició
Multicopista manual molt senzilla que imprimia full a full, molt utilitzada durant els anys seixanta i setanta a l’Espanya franquista per confeccionar propaganda clandestina.
Abans de la reunió ens van repartir un butlletí del partit multicopiat amb una vietnamita.
Etimologia
El malnom que va rebre aquesta multicopista té a veure amb el context en què es feia servir. Sembla que el Viet Cong va utilitzar màquines semblants amb finalitats propagandístiques durant la guerra del Vietnam (1955-1975), que va marcar tota una generació.
Usos
Tot i que pugui semblar estrany venint d’una persona fermament agnòstica com jo, he de reconèixer que em vaig convertir al nacionalisme gràcies a un capellà, el nostre instructor als boy scouts. Un dia ens va reunir a un grup d’escoltes —els que ell considerava els més polititzats— i ens va donar un llibre fotocopiat amb la vietnamita: era el llibre de mossèn Josep Armengou Justificació de Catalunya, escrit l’any 1955.
Miquel Sellarès, Construint un Estat nou. Memòries polítiques (Barcelona: Angle, 2014), pàg. 21
El sol fet que, sent tan jove, em donessin un llibre clandestí em va impactar molt. Ens l’havíem de llegir per torns i anar-nos-el passant de l’un a l’altre perquè només n’hi havia un exemplar.Eren aquests joves nacionalistes, enquadrats en el Partit Socialista Valencià, els que imprimien revistes clandestines amb precàries vietnamites —a ciclostil si algun capellà progressista els ho facilitava—, els mateixos que la diada del 9 d’Octubre de 1965 ompliren els murs de la ciutat amb un «Parlem valencià» escrit apressadament amb lletres regalimoses de quitrà. Era la primera pintada massiva des de la guerra civil.
Josep Pla, Joan Fuster (València: Edicions del País Valencià, 1997), pàg. 356
Tema de la setmana
Mots que designen objectes en perill d’extinció… o ja desapareguts