utòpic -a adj

Definició

Relatiu o pertanyent a la utopia, que constitueix una utopia; normalment fa referència a un pla o un ideal irrealitzable.

Diuen que és un projecte utòpic, però val més ser utòpic que continuar perdent-hi bous i esquelles.

Etimologia

D’utopia, mot creat per l’humanista anglès Thomas More (1478-1535) com a títol de la seva obra De optimo rei publicae statu deque nova insula Utopia, ‘De l’estat ideal d’una república a la nova illa d’Utopia’ (1516), compost a partir del grec , ‘no’, i tópos, ‘lloc’, és a dir, ‘enlloc’ o ‘lloc inexistent’.

Usos

  • M’agraden molt els trajectes, i no pas pel prec kavafiesc que el camí sigui llarg, ple d’aventures i de coneixences. Jo sí que forço la travessia perquè aspiro a arribar aviat a Ítaca, si pot ser avui que no sigui demà. Però preferiria que, un cop al destí utòpic, no m’estalviessin els petits viatges. No vull un camí etern que duri tota la vida: vull una vida plena de camins.

    Eva Piquer, «L’invent que no em cal» (Time Out Barcelona, 18 de juliol del 2012)
  • Pel que he arribat a saber, l’Eduard formava part d’una mena d’associació que volia venir a establir-se al Pirineu en una comunitat ideal, utòpica, una mena de paradís terrenal. Va estar en tractes amb una vella, que jo no vaig conèixer i no recordo com se deia, que havia estat la darrera habitant de Rose i deia que tot el poble era seu.

    Bartomeu Cruells, Els silencis de Derrís (Barcelona: Cruïlla, 2000)

Tema de la setmana

El TEMA d’aquesta setmana l’heu de descobrir vosaltres. També heu d’endevinar quin dels cinc mots que enviem de dilluns a divendres NO encaixa amb els altres quatre i PER QUÈ. El primer subscriptor que enviï la resposta correcta a mots@rodamots.com guanya un llibre a triar del catàleg d’Adesiara Editorial. Hi ha dos premis més! Vegeu les bases completes de participació al primer enllaç. 

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

amagarenigma