uix interj

Definició

Expressió usada per a manifestar fàstic, repugnància, incitar al moviment o continuar una acció; també s’adreça als animals perquè se’n vagin.

Uix, quin fàstic, un altre pet! Qui l’ha fet?

Etimologia

D’origen expressiu.

Usos

  • Però avui és una nit especial, no tothom té una germana lesbiana que et consoli d’un trencament amorós, així que la sessió de confidències d’aquesta nit és tot un extra, té alguna cosa d’irresistible contemporaneïtat, potser d’obscenitat i tot. Uix! Ma germana no pot evitar recrear-se en el pensament d’esdevenir la protagonista d’un serial de moda.

    Eva Baltasar, Permagel (Barcelona: Club Editor, 2018)
  • Els jubilats esportius van començar a obrir el rogle, a mirar la figura monacal que ja s’acostava, treia les mans de les mànigues i feia gestos com de barrar el pas, senyals de negació movent els dos índexs alçats i signes amb les mans que convidaven el grup sencer a recular, com qui fa uix uix i espanta ocells del camp o escarota a la porta d’un temple un estol de coloms que menjaven arròs d’un casament.

    Joan F. Mira, Purgatori (Barcelona: Proa, 2003), pàg. 24

Tema de la setmana

Onomatopeies

Un comentari a “uix”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

nyec-nyecqui té cua de palla, s’encén