tronera [2] m i f

Definició

Persona disbauxada, sense seny, que surt de gresca i va a dormir molt tard.

Tu, cada dia ets més tronera! Has d’arribar a casa quan ja clareja?

Etimologia

Figuradament, de la idea de ‘gent de tro’, ‘persona de tro’, etc.; és a dir, de gent que fa molt de soroll.

Usos

  • —Oh, si vols saber-ho, no tinc pas cap inconvenient en dir-ho: perquè és un gandul, un jugador, un tronera i un tronat. Aquí ho tens en quatre paraules. —Les amplià, tot seguit, pintant-li amb colors exagerats els detalls que conexia de la vida d’aquell home i, en acabat, continuà dient—: Ara, ves si et convé. Ja saps que, en les coses sèries, mai m’ha agradat gastar embuts. Si t’estimo, no t’haig pas d’exposar a un desengany tardà.

    Narcís Oller, Pilar Prim (1906)
  • A la Lluïseta el matrimoni li feia molta il·lusió. Sabia que el promès no allargava gaire: ben plantat, elegant, una mica tronera, incapaç de guanyar-se la vida; però, malgrat aquestes qualitats, no era generós excessivament per a deixar de pensar en el dia de demà, ni per a tirar a perdre la fortuna que els seus pares li tenien reservada.

    Josep M. de Sagarra, Paulina Buxareu (1919)

Tema de la setmana

El mot que vam enviar divendres passat —tronera— va donar peu a alguns missatges de subscriptors que ens apuntaven una altra accepció del mateix mot, que és la que veiem avui. Això ja passa: molts mots tenen més d’una accepció i sovint aquí en recollim només una. No és que ignorem les altres, sinó que ens les reservem per a altres ocasions. Per retrobar-nos amb l’altre sentit de tronera, però, no ha calgut pas esperar gaire. Aquests dies veurem altres mots usats en sentit figurat.

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

tronera [1]atiar