tremuja f

Definició

Caixa en forma de tronc de piràmide o de con invertits que funciona com un embut deixant caure per la seva obertura inferior els materials que s’hi tiren per la superior, la qual serveix per a alimentar un aparell triturador, classificador, un forn, etc.

Les tremuges s’usen per a abocar-hi cereals, olives, raïm, etc.

També: gronsa (de gronsar/gronxar)

menjar com una tremuja: menjar molt, atipar-se com un lladre

Etimologia

D’una base llatina tremŏdĭa, formada amb el verb tremĕre, ‘tremolar, trepidar’, i mŏdĭa, plural de modium, ‘almud, mesura de gra’, en l’estructura imperativa trem(e) modia, ‘sacseja les mesures’, ‘fes tremolar els muigs o almuds’ (tira’ls avall).

Usos

  • El molí servia de magatzem i botiga per al pinso i altres productes de pagès. Però quan s’hi molia passava a ser territori prohibit per a la canalla. Engegaven la mola i nosaltres ens apostàvem a la porta, com petits guàrdies, mirant com el pare i el padrí tresquejaven entre els murs de sacs. El gra era abocat a la tremuja, anava a parar a la mola subterrània i pujava pels catúfols en forma de farina fins a la boca de sortida, on ells esperaven amb els sacs badats.

    Miracle Sala, «El molí», dins La força de les paraules (Valls: Cossetània, 2017), pàg. 19
  • M’agrada veure com molen, perquè no havia vist mai un molí tan antic en funcions. Engeguen la resclosa; la mola comença a girar a poc a poc; la tremuja (que ells anomenen lorenza) és un gran embut de fusta bastament escairat; el gra en raja lentament i la mola el converteix en una farina grollera. Les dones d’Olivel en fan després un pa moreno molt gustós; per coure’l té el poble tres forns comunals i els dies de fornada ja se sent de lluny la seva olor calenta, olor de rama de pi que crema i de pa acabat de coure, que obre la gana.

    Joan Sales, Incerta glòria (Barcelona: Club Editor, 1999 [1956])

Tema de la setmana

Els comentaris de Maria Bruguera, de Palafrugell (Baix Empordà), i Joan Bosch, d’Elna (Rosselló), al mot de divendres, bellugadissa, van suggerir-nos l’estri d’avui, amb el qual encetem l’última setmana de l’any en què fem rodar mots, dedicada a suggeriments dels subscriptors.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

bellugadissacadarn