tossuderia f

Definició

Qualitat de tossut, fet propi d’un tossut, que és algú obstinat en les seves opinions, determinacions, etc.

Mira on ens ha portat la tossuderia de ton pare: volia comprar aquest apartament tant sí com no, i ara ha baixat molt de valor.

Etimologia

De tossut, ‘obstinat’, de tos (‘nuca’) i tossa (‘elevació del terreny’), d’origen incert, probablement d’un preromà hispànic taucia, ‘rabassa’.

Usos

  • L’ambient popular esdevé anguniós. Tanmateix hom pot fer una interessant observació: són força els qui, per una tossuderia sentimental, no volen encara creure en la catàstrofe que ens ve al damunt. S’imaginen que, negant-se a creure-hi, ajuden a evitar-la. Hi ha un fons de raó en aquesta actitud. És la revolta del nostre anhel contra la realitat adversa. És la fe en el miracle, que de vegades fa el miracle.

    Antoni Rovira i Virgili, Els darrers dies de la Catalunya republicana. Memòries sobre l’èxode català (1939)

Tema de la setmana

Fa un temps vam descobrir que Els darrers dies de la Catalunya republicana, un dels millors llibres d’Antoni Rovira i Virgili, està exhaurit. Com que és una lectura que val realment molt la pena, a la Xarxa de Mots ens hem proposat recuperar-la, i volem fer-ho per partida doble: en un blog i reeditant el llibre amb l’ajut d’Acontravent Editors. Per tal de fer-ho possible, avui mateix comencem una campanya de micromecenatge a Verkami que us convidem a visitar, i per fer un tast del llibre aquesta setmana en veurem alguns mots i passatges. 

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

bullabessaurpa