tantost adv

Definició

1  Tot seguit, immediatament.

Entrà a la cambra i la porta tantost es tancà.

«Si diràs ‘jas’ a hòmens sords / tantost se giren» (Anselm Turmeda, «Elogi dels diners»).

2  De poc.

He caigut, i tantost em trenco el cap. Tantost que no em pega: no s’ha enrabiat pas poc!

3  Tot just.

Se n’anà tantost apuntava el dia.

tantost com  loc conj  Tot seguit que, així que.

Tantost com foren arribats, començaren a parlar de negocis.

Etimologia

D’aitant, variant antiga de tant (del llatí tantus, ‘tan gran’), com aital ho és de tal, i tost, ‘aviat’ (possiblement del llatí tostum, ‘torrat’, que en el llatí vulgar i en el romànic primitiu prengué el significat de ‘massa cuit’, ‘cuit massa de pressa’, ‘fet de pressa’).

Usos

 • D’acord amb aquesta idea inicial, vam començar la tasca. Mes nostre optimisme i confiança fallaren també; car, tantost deixada anar la ploma al grat de son aire, anà omplenant planes i més planes amb enutjosa prodigalitat.

  Víctor Català (Caterina Albert), Solitud (1905)
 • Quan ja hi vam ser més a prop, ploràvem de joia, car feia plorar de joia veure que a l’altra banda del Mar hi havia terra. Alguns van demanar permís als Capitostos i se n’hi van anar nedant puix es van llançar a Mar tantost els fou donat el permís. Quan ja arribàvem a la primera illa els vogadors van alçar els rems i les canoes encara van caminar un bon tros gràcies a la bella empenta que duien.

  Avel·lí Artís-Gener, Paraules d’Opòton el Vell (Barcelona: Edicions 62, 1979 [1968])

Tema de la setmana

D’adverbis n’hem vist uns quants ara i adés, però els que veurem aquesta setmana tenen la particularitat de ser aglutinats (com ara pertot, enlloc o tanmateix).

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “tantost”

 1. — Olesa de Montserrat

  Gràcies a tot el que he après dels vostres mots, i amb llàgrimes als ulls us dic, que m’estimo amb tot l’amor que sóc capaç de sentir, aquesta terra i aquesta forma tan culta i dolça que tenen les paraules quan les escric, quan les dic, quan les empro. Gràcies per fer-me rica. Ara puc gaudir amb elles quan les trio i les estampo en un munt de fulls verges.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

tanmateixalhora