tabú m

Definició

[pl. tabús]  1  En algunes societats, característica d’un objecte, d’una persona o d’un comportament que els converteix en prohibits o perillosos per als membres de la comunitat.

2  (per ext.)  Prohibició de parlar d’una determinada cosa a causa de prejudicis socials, religiosos o culturals en general.

A casa dels meus avis, la política és un tema tabú: no se’n parla mai.

Etimologia

De l’anglès taboo, i aquest, de tabu o tapu, ‘prohibit’, mot de la llengua de l’arxipèlag de Tonga (Polinèsia) introduït el 1777 pel capità James Cook (1728-1779), que el va anotar al seu diari, i usat primer en el seu únic valor polinèsic d’adjectiu i després substantivat en anglès.

Usos

  • En la majoria d’anàlisis polítiques, el tema de les generacions acostuma a resultar força incòmode. Quan es fa referència a la qüestió concreta del relleu generacional, la cosa pot arribar a transformar-se en un veritable tema tabú que suscita crispacions de tota mena. La raó és ben senzilla: a Catalunya, i també a la resta d’Europa, existeix un innegable tap generacional que, pel que sembla, només resoldrà allò que a la tardor del 1975 es coneixia amb la sinistra expressió «el hecho biológico inevitable».

    Ferran Sáez Mateu, «La qüestió generacional» (Avui, 18 de setembre del 2003)
  • Tradicionalment, el personal mèdic no ha estat format per parlar de la mort amb els pacients. La mort ha estat un tabú, es mentia als malalts i, d’alguna manera, es robava a aquesta gent un període de la seva vida per preparar-ne la sortida. Penso que és indispensable que s’ensenyi als futurs metges que la mort és tan natural com el naixement. Cal parlar-ne amb el principal interessat i amb els seus pròxims perquè, ells també, es puguin preparar.

    Jerôme Sobel entrevistat per Jordi Tejel, «A molts, saber que hi som els ajuda a viure» (El Temps, 28 de desembre del 2004)

Tema de la setmana

Manlleus de l’altre cap de món

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

xicletcatamarà