subhasta f

Definició

1  Venda pública consistent a atorgar una cosa al millor postor, és a dir, a la persona que n’ofereix un preu més elevat, especialment feta per manament d’una autoritat.

Diuen que trauran a subhasta la meitat dels cotxes oficials del govern.

2  Adjudicació de l’execució d’una obra, de l’abast de provisions, etc., al millor postor.

Etimologia

Del llatí tardà subhastare, mateix significat, format a partir de la frase sub hasta vendere, ‘vendre sota l’asta’, perquè a l’antiga Roma els béns confiscats als deutors del fisc es venien al millor postor, col·locats sota una asta o llança com a símbol de la propietat pública.

Usos

  • He de reconèixer que el mòbil de la meva narració, escrita en el transcurs d’aquestes nits interminables, no és, potser, únicament un escrúpol de consciència, sinó la fruïció de fer reviure la figura familiar i venerada que acab de perdre. Amb ella desapareix tot un món, començant per aquestes terres que m’han vist néixer i que s’hauran de treure a subhasta perquè els creditors ja han notificat que no volen esperar. Els nebots, ni tenen doblers per fer-se càrrec de les hipoteques ni, avesats a la vida de ciutat, estimen res d’aquí.

    Llorenç Villalonga, Bearn o la sala de les nines (Barcelona: Edicions 62, 1980 [1961])
  • L’Institut Català de Finances (ICF) s’ha adjudicat la propietat de tot el complex esportiu: pistes, remuntadors, sistema de neu artificial, aparcament, restaurant i tots els edificis, per 4,4 milions d’euros. És la meitat del preu amb què Espot Esquí sortia a subhasta, però com que no es van presentar ofertes d’empreses privades i l’institut financer era el principal creditor dels deutes del propietari, l’estació ha passat a mans de l’ICF per la meitat del preu de taxació. A la subhasta, que es va fer al jutjat mercantil de Lleida, s’hi van presentar dos grups empresarials, que finalment no van fer cap oferta perquè el preu de sortida era «massa elevat», segons un dels assistents.

    Laura Rahola, «Espot Esquí es converteix en la tercera estació del Pirineu en mans del govern de la Generalitat» (El Punt, 14 de febrer del 2006)

Tema de la setmana

Etimologies curioses

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

entusiasmeencenall