somiatruites m i f

Definició

Visionari, persona que s’il·lusiona amb coses impossibles o estranyes.

És un somiatruites, pensa que si tothom aprèn esperanto s’adobaran tots els problemes del món.

En valencià també es diu somiacoques: Eixe és un somiacoques. Té a voltes més poc trellat!

Etimologia

De somiar (del llatí somniare, íd., derivat de somnium ‘somni’) i truita (del llatí tardà tructa, nom del peix, probablement d’un cèltic trúkanta, íd., sincopat; el nom de l’ou batut prové probablement de la comparació amb el nom del peix, per la seva forma allargada i la seva vivor saltironant al riu, semblant a la forma comuna amb què solen fer-se saltar totes dues menges a la paella).

Usos

  • Em va caure el món a sobre, recordo que ja els últims dies ella feia una cara una mica estranya, com si no es trobés bé, però d’altra banda els ulls li refulgien més que mai, semblava que estigués ocupada seguint el camí d’un estel amb cua, la Marian era somiatruites a la seva manera, una filla d’immigrants anglesos que havia nascut aquí però que conservava tradicions i costums d’allà, com el de prendre el te, que em va acabar encomanant i ara no me’n sé estar.

    Blanca Busquets, Tren a Puigcerdà (Barcelona: Rosa dels Vents, 2007)
  • N’Enric no havia estat mai un home envejós. En Carles i ell eren massa distints. Les seves vides seguiren camins diferents des de l’adolescència: l’un enderiat en les lletres; l’altre decidit a perpetuar el negoci familiar. L’escriptor, amb el desig d’estendre les ales i abandonar el niu, perquè l’illa l’ofegava; el germà, decidit a optar per les coses més segures de l’existència, tot allò que coneixia i que, per aquesta raó, podia estimar sense recels. No entenia com en Carles era capaç d’enamorar-se del que no es pot abastar. Sempre el va considerar un somiatruites i se’n burlava amb afecte.

    Maria de la Pau Janer, Orient, occident. Dues històries d’amor (Barcelona: Columna, 1998)

Tema de la setmana

Mots compostos

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

cobrellitbaticor