Definició
De poca fondària; superficial.
Un pou som és un pou poc fondo.
Passava el gual on l’aigua era més soma.
«Que les té somes!»: es diu d’algú que plora amb molta facilitat; es refereix a les llàgrimes (Empordà) (DCVB).
Etimologia
Usos
Camina que caminaràs vaig baixar i vaig pujar muntanyes, vaig travessar dos rius d’aigua soma i tot d’una, damunt d’una estesa de boira baixa, vaig veure, de banda a banda del cel, un arc iris d’un traç tan perfecte i d’uns colors tan esclatants i tan ben destriats que no vaig tenir més remei que encantar-me a contemplar-lo.
Mercè Rodoreda, «Viatge al poble de l’arc iris», dins Viatges i flors (Barcelona: Edicions 62, 1980), pàg. 59Solitari de fons durs,
Carles Riera, «Peix xovato», dins Història natural (Barcelona: Claret, 2019), pàg. 195
treus el cap en aigües somes
algun cop —res d’axiomes!—;
a la cua et fas un nus
quan desisteixes, conclús,
de prendre el sol a la platja
bo i cedint a l’abordatge
de sondejar els pensaments
dels banyistes inclements,
ans de reprendre el viatge.
Tema de la setmana
Suggeriments dels subscriptors reproduïts al llibre de RodaMots Els mots (t)robats. El d’avui és de Joan Bosch, d’Elna (Rosselló), que arran de la tramesa del mot guaret ens deia: «A Elna, quan llaurem amb poc de guaret [a poca fondària] diem que llaurem som».
A l’Aldea (Baix Ebre) he sentit l’adjectiu ‘som’… potser no tan referit a aigües poc fondes sinó a aigües tranquil·les (però que, de vegades també són poc fondes!)… li ho preguntaré a mon pare, que trobo que ell sí que fa servir aquest mot. De tota manera, moltes moltes gràcies per afegir ‘som’ a aquest recull… era un adjectiu que tenia oblidat i que em va fantàstic perquè fa pocs dies, a classe d’anglès, no trobàvem un equivalent per a shallow….
Em demano si es pot dir d’unes butxaques o de l’exposició d’un assumpte, que son somes.