sisena f

Definició

Conjunt de sis persones o coses.
A Andorra, conjunt de «sis homes respectables, que es feia a cada parròquia per a elegir entre ells un batlle per als coprínceps» (Diccionari català-valencià-balear).

Usos

  • Al coronel li suposava un sacrifici dosificar-se la beguda en una festa amb tertulians que detestava. Arrepapat en un balancí a un extrem del porxo, prop del bufet, era el centre d’atenció d’una sisena d’homes que, dempeus, l’encerclaven amb animosa dissertació sobre tot allò que pensaven que podia interessar-li, com ara la política o els negocis empresarials.

    La mirada del tafur (Barcelona: Columna/Proa, 1997), pàg. 164

Tema de la setmana

Per què si volem comprar sis ous ens entretzenem sempre a demanar-ne mitja dotzena, si tenim justament un mot que ens permet dir exactament ‘sis’ i no ‘dotze dividit per dos’? Aprofitant que ahir vam arribar als 6.666 subscriptors (1.111 sisenes, doncs), aquests dies veurem algunes paraules i expressions relacionades amb els nombres, per variar una mica de tanta lletra.

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

ciceroneper quins set sous?