sinestèsia f

Definició

Figura retòrica consistent en l’associació d’elements que provenen de diferents dominis sensorials. Exemples: Hi havia un silenci verd, Plorava amargament.

Etimologia

Mot format amb el prefix sin-, del grec sýn, originàriament preposició i adverbi, que significa ‘conjuntament’, ‘alhora’, i aísthesis, ‘sensació’, ‘percepció’, ‘sensibilitat’.

Usos

  • Les anomenades sinestèsies són trasllats que impliquen viatges sorprenents entre camps sensorials diferents. Podem dir: Avui fa un dia brillant o Aquest vi és dolç. I, en cada cas, l’adjectiu s’aplica, sense problemes de cap tipus i de manera literal, al substantiu corresponent. Passa, però, que també podem dir: Aquest és un vi brillant; i ja l’hem feta perquè brillant és paraula que es mou amb la màxima naturalitat en el territori de les sensacions visuals, i aquí, en canvi, ha estat transferida al domini sensorial del gust. Hem fet, doncs, una sinestèsia: un creuament entre les designacions específiques amb què ens referim a les qualitats apreciades pels sentits; viatges intersensorials, en podríem dir.

    , Això és (i no és) Allò (Badalona: Ara Llibres, 2008), pàg. 62
  • Però potser el veritable rei Mnemo és el polonès Veniamin, estudiat durant més de 30 anys per l’Acadèmia de Ciències de l’URSS. Veniamin rebia qualsevol llista de mots —fins i tot inexistents—, de xifres o de signes i la reproduïa de cor. Una setmana després. O un mes. O fins i tot vuit anys més tard. Les explicacions sobre el seu do són impressionants. Associava qualsevol signe a una impressió de forma, de color, de llum… i després ho recordava tot plegat. Un crac de la sinestèsia, el polonès.

    Verbàlia (Barcelona: Empúries, 2000), pàg. 441

Tema de la setmana

Mots extrets del llibre sobre les metàfores Això és (i no és) Allò, de Jesús Tuson 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

catacresieufemisme